Diefstal brandstof of verduistering brandstof?

In de volksmond wordt altijd gesproken over diefstal van brandstof, maar juridisch gaat het vaak om verduistering van de brandstof. Dit heeft te maken met het feit dat de brandstof niet door een misdrijf in uw bezit is gekomen. Het tanken van benzine of diefstal is immers legaal, alleen moet u er daarna voor betalen. Als u dat niet doet, levert dat geen diefstal op nu u de brandstof zelf niet wegneemt, maar alleen nalaat te betalen, waartoe u wel verplicht bent.

Wanneer wel diefstal brandstof

Er zijn diverse situaties waarbij wel sprake is van diefstal van brandstof, zoals bijvoorbeeld het overpompen van brandstof uit een andere auto, maar het tanken zonder te betalen levert dus geen diefstal van brandstof op.

Vrijspraak verduistering brandstof

Overigens is het ook niet zo dat het niet betalen voor de brandstof altijd verduistering van die brandstof oplevert. Er kunnen zich verschillende situaties voordoen waarin verduistering niet bewezen kan worden en dus vrijspraak moet volgen:

  • Vrijspraak verduistering brandstof vanwege overeenkomst met Tankstation tot automatische incasso (LJN: BM9853, Gerechtshof Arnhem, 11 juni 2010)

> Meer informatie verduistering brandstof

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden