Diefstal auto – advocaat nodig?

Diefstal van een auto is in de wet niet apart strafbaar gesteld. Het zal meestal gaan om een gekwalificeerde diefstal als bedoeld in artikel 311 Sr. Diefstal van een auto valt dan onder de strafbaarstelling van artikel 311 lid 1 sub 5 Sr:
"diefstal waarbij de schuldige zich de toegang tot de plaats van het misdrijf heeft verschaft of het weg te nemen goed onder zijn bereik heeft gebracht door middel van braak, verbreking, of van valse sleutels, (..).

Bewijs en verweren diefstal auto?

Het is voor een officier van justitie vaak niet makkelijk om de diefstal van een auto te bewijzen, zeker als er enige tijd zit tussen het moment van de diefstal en het aantreffen van de auto. Van belang is steeds of de politie u kan linken aan de auto en wat u tegenover de politie verklaart over de wijze waarop u aan de auto bent gekomen.
Enkel het feit dat u in de auto rijdt, hoeft toch niet te betekenen dat u de auto ook hebt gestolen. Wanneer u de auto bijvoorbeeld van een vriend of kennis hebt meegekregen om even een boodschap te doen en de auto verder geen uiterlijke kenmerk van diefstal zijn, kunnen politie en justitie u weinig maken. Zowel diefstal als heling van de auto kunnen dan niet worden bewezen.

Straffen diefstal auto

Zowel het OM als de rechtbanken kennen aparte straffen voor diefstal van een auto. Bovendien moet onderscheid worden gemaakt tussen diefstal en heling.

Voor diefstal uit een auto gelden weer andere straffen.

Advocaat nodig bij verdenking diefstal auto?

Indien u verdacht wordt van een diefstal van een auto is ons advies om een advocaat te raadplegen indien:

Met de advocaat kunt u dan alvast de te voeren verdedigingsstrategie bespreken en in overleg bepaalt u wat u bij de politie of tijdens de zitting mag verklaren en wat niet. Via 01-diefstal-advocaat.nl bent u niet alleen verzekerd van deskundige rechtsbijstand, maar weet u ook zeker dat u nooit teveel betaalt. Onze advocaten zijn bereid om u ook pro deo bij te staan, mits u daarvoor in aanmerking komt gelet op de wettelijk vastgestelde inkomensgrenzen. U hoeft dan uitsluitend een geringe eigen bijdrage te betalen. Voor wie niet in aanmerking komt voor een pro deo advocaat, hebben wij met de bij ons netwerk aangesloten advocaten speciale prijsafspraken gemaakt, waardoor ze u kunnen bijstaan op basis van een extra voordelig honorarium van € 135,00 excl. BTW per uur. Dit speciale voordeeltarief geldt alleen na doorverwijzing via onze website en is niet geldig in combinatie van andere acties. En bij vrijspraak, sepot of ontslag van rechtsvervolging krijgt u bovendien alle kosten van rechtsbijstand vergoed door de Staat. Wij kunnen dan voor u een verzoek indienen.

Persoonlijk advies voor uw situatie?

Wilt u een concreet advies voor de mogelijkheden in uw situatie? U kunt uw zaak kosteloos en vrijblijvend aanmelden via het aanmeldformulier op onze website. Wij brengen u dan in contact met een van onze advocaten voor een eerste intakegesprek en persoonlijk advies.

 

Direct contact met een advocaat?
Meld gratis en vrijblijvend uw zaak aan.
Zaak aanmelden